אי שקט נפשי
אי שקט הנו תסמין שניתן לייחס לשורה ארוכה של גורמים, ואף מדובר בתסמין מאוד נפוץ שיכול לבוא לידי ביטוי בשלל דרכים ודרגות.
אנשים עשויים לחוש אי שקט בעקבות מצב רפואי, מצב מדיני, סטטוס זוגי, שינויים במקום העבודה וכדומה, כאשר גם לעידן המודרני יש תרומה לא קטנה בהיווצרות של אי שקט בגוף ובנפש, וזאת כיוון שהעידן המודרני מציב אותנו בפני אינסוף גירויים ומאפשר לשלב בין מספר פעולות בו זמנית, כך שבכל רגע נתון חשים שמפספסים ידיעה או אירוע משמעותי, או שפשוט חשים שניתן לנצל את הזמן שעומד לרשותנו טוב יותר, כך שפחות נמצאים ב"כאן ועכשיו" ובאופן כללי אנשים פחות מסופקים.
לאור כל זאת אי שקט בהחלט עשוי להיתפס כתופעה סטנדרטית, אך יש לשים לב מתי הוא יוצא מאיזון ומתי הוא מתמשך, וזאת כי במקרים מעין אלו אין להשלים עם המצב, אלא יש למצוא פתרון – דרך שתאפשר ליצור את השינוי המיוחל.
מה מוביל לאי שקט?
מאחורי חוסר שקט ניתן למצוא שלל גורמים, וכאן ניגש להכיר כמה מהם:
- דיכאון או חרדות
- מוות של אדם קרוב
- גירושין
- מאסר
- בעיות בעבודה
- פרישה מהעבודה
- הריון
- שינוי בהרגלי חיים
- מחשבות טורדניות
- מחלות שמובילות לחוסר נוחות פיזית (כגון בקיעת שיניים אצל תינוקות)
- דאגה מרובה
- תזונה לקויה
- תסמינים של משבר גיל העמידה
- חוסר בשעות שינה
כך מזהים! תסמינים של אי שקט:
אי שקט פנימי יכול לבוא לידי ביטוי באופן פיזי, קוגניטיבי, רגשי והתנהגותי. כיצד אם כן חשים אנשים שסובלים מכך? מוזמנים לקבל הצצה:
- מאפיינים פיזיים: גופנית ניתן לסבול מכאבי ראש לא מוסברים, מתחושת עייפות כרונית, ממתח גבוה בשרירים, מבעיות במערכת העיכול ובאופן כללי ניתן לסבול ממגוון מיחושים גופניים.
- מאפיינים רגשיים: כאשר אנחנו מצויים באי שקט חמור הנפש הכי פגיעה. עשויים לחוש תסכול, דכדוך, מתח רב, ואפילו עצבות וחוסר יציבות.
- מאפיינים קוגניטיביים: מבחינה קוגניטיבית, אי שקט עשוי לבוא לידי ביטוי באמצעות מחשבות שאינן מרפות, בהתלבטויות בלתי נגמרות, בשלל דאגות, בקושי להישאר מרוכזים וכדומה.
- מאפיינים התנהגותיים: אנשים שסובלים מאי שקט גופני או נפשי עשויים להיות עצבניים, להתמכר לחומרים המספקים הקלה זמנית, חסרי מנוחה ואפילו תוקפניים, אם ברמה המילולית ואם ברמה המעשית.
מתי אי שקט צריך להאיר נורת אזהרה?
ראוי להבין שבאופן כללי חוסר שקט בגוף או בנפש אינו בעייתי, אך כשיושב מאחוריו גורם שהוא כן משמעותי, כגון חרדה מוכללת, או כשמופיעים מגוון תסמינים בעייתיים שנמצאים ברקע לאורך זמן (והם פוגעים באיכות החיים), הרי שאז הסיפור מקבל תפנית שמצריכה להשיג סיוע. מכאן שאם עברתם על התסמינים של אי שקט, ואם חשים שהמצב הנוכחי פוגע באיכות החיים, בהחלט רצוי לבחון מה יושב מאחורי מקור הקושי ולהשיג סיוע.
חשים באי שקט? הגיע הזמן להשאירו מאחור!
לעיתים ברור מה יושב מאחורי האי שקט, אך לעיתים הכול על פניו מעולה, אך עדיין חשים בחוסר שקט. בכל מקרה, בין אם המצב ברור ורק צריך טיפול ממוקד, ובין אם המצב עמום, בהחלט מומלץ לפנות אל איש מקצוע בעל ניסיון. הוא כבר יידע מה לשאול ואלו תסמינים לבחון, כך שבהתאם לממצאים יותאם הטיפול המתאים ביותר.
מה אתכם – סובלים מאי שקט?
מתלבטים האם גם אתם סובלים מאי שקט? תענו על השאלות הבאות:
- האם יש חלומות מטרידים, או האם מתקשים להירדם?
- האם לאחרונה הזיכרון שלכם או יכולת הריכוז נפגעו?
- האם סובלים לאחרונה משרירים נוקשים?
- האם עסוקים במחשבות שליליות על עצמכם?
- האם חשים בשינויים רעים בהרגלי האכילה, כולל צריכה מוגזמת של סמים או אלכוהול?
-אם עניתם בחיוב על 3 פרמטרים, בהחלט יש טעם להעמיק את הבירור.
מספר פעולות פשוטות שמסייעות להקל על אי שקט נפשי
- תרגלו תרגילי נשימה ביתיים, או הצטרפו לחוגי מדיטציה.
- תשלבו ספורט בפעילות השבועית (מעלה סרוטונין ומזרים אנדורפינים שידועים כמרגיעים ומשפרים את מצב הרוח).
- הימנעו מצריכה מוגזמת של מזון מעובד, קפאין, או אלכוהול. כל אלו עשויים להחמיר לחץ נפשי.
מהו אי שקט בריא?
כפי שציינו, יש לא מעט מצבים שעשויים להוביל לסבול מאי שקט, וכפי שציינו כל עוד התסמינים לא קשים, אין זה מצב משמעותי. הרעיון הוא לבחון האם האי שקט בא והולך והאם הוא רצוי, וזאת כי לעיתים אי שקט עשוי להניע לפעולה – מסייע להשיג מטרות!
כך למשל אם לפני בחינה חשים אי שקט, זה רק הגיוני, ואף עשוי לגרום לעבור מחדש על הסיכומים. מנגד, אם האי שקט מנהל אותנו לאורך תקופה ארוכה, הרי שהוא אינו רק מעיק, אלא גם הופך לגורם מעכב.
אי של שקט לעומת אי שקט
כדי להבין עד כמה אי שקט עשוי להיות הרסני, נעצור להבהיר עד כמה המצב ההפוך של שקט נפשי כה חשוב. ובכן שקט נפשי מסייע להתמודד היטב עם מגוון מצבים מהיום יום, ואף שקט נפשי מסייע לשמור על גוף בריא, כך שהוא מייצר שלווה, מעניק תחושת סיפוק, מאפשר לחוש רגועים ואף הוא נחשב ככלי חיוני בעידן הטכנולוגי שבו אנו חיים. עידן שמלווה בתחושה שצריך להספיק כמה שיותר בכמה שפחות זמן. מכאן שאם השקט הנפשי מופר ומוחלף באי שקט, מאבדים את סך היתרונות ומנגד מתמודדים מול מגוון קשיים. אם בתחום הקוגניטיבי והנפשי, ואם בתחום הפיזי וההתנהגותי.
כשאי שקט הופך לסטרס
אם האי שקט מתגבר, הוא עשוי לשנות צורה. כך למשל אי שקט עשוי להפוך לסטרס/ לחץ נפשי, מצב שפוגע בצורה קשה בתפקוד היומיומי, בבריאות הגוף וכמובן שגם בבריאות הנפש ובמגוון מצבים חברתיים ומשפחתיים.
יש להבין שקשה לנהל חיים בריאים ואיכותיים לצד אי שקט מתמשך. במצב שכזה לא קשובים לממש את הפוטנציאל, קשה לרדוף אחר הישגים וקשה להיות קשובים לרצונות ולשאיפות.
כך למשל ממש כפי שיהיה זה מאתגר יותר לעקוב אחר מתכון מורכב של הכנת עוגה כאשר ברקע עולים קולות שיפוצים מהקומה שמלמעלה, כך גם מאתגר יותר להיות קשובים לנפש כאשר ברקע קיים סטרס שמוציא מאיזון.
טיפול באי שקט
כפי שציינו עוד בהתחלה, אי שקט הוא סממן לבעיה אחרת שנמצאת מתחת לפני השטח ועל כן כאשר ניגשים לטפל באי שקט נפשי, הכרחי לבחון ממה הוא נובע. כאן נמצא מגוון שיטות רלוונטיות ובעלות מכנה משותף – הרצון לבחון את מקור הבעיה והיכולת לטפל בפן הקוגניטיבי מתוך מטרה לשנות דפוסי התנהגות. כך למשל ניתן להיעזר בשיטת ביופידבק, בשיטת טיפול דינאמי, בשיטת NLP, בשיטת CBT, בשיטת EFT, בשיטת מיינדפולנס וכדומה.
מעבר לכך, במישור האלטרנטיבי, טוב לדעת שבחנויות טבע ניתן למצוא תרופה לאי שקט (יש מגוון תרופות המבוססות על תורת הצמחים/ ארומתרפיה/ הומאופתיה שעשויות להעניק מענה מרגיע בהתאם לסוג האי שקט שחווים) ואף יש כמה דברים פשוטים שניתן לבצע לבד. כך למשל מומלץ להקפיד על זמני שינה קבועים, אין לדלג על ארוחות, רצוי להימנע ממקורות מידע מאיימים, רצוי להקיף את עצמכם באנשים שמגבירים את תחושת הביטחון וכדומה.
היכרות עם 5 שיטות טיפול
מוזמנים לערוך היכרות מעט יותר מעמיקה עם חמשת השיטות הבאות:
- ביופידבק – שיטה זו היא סוג של מושב ביולוגי. באמצעותה בוחנים כיצד מערכת העצבים מגיבה לקושי רגשי (כגון אי שקט), כך שלמדים לשלוט על המערכת העצבית ומכאן שגם על ההיבט הרגשי, כאשר תחושה של שליטה מעניקה כוח לנתב את הסיטואציה למקום הרצוי.
- CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתעמק בשינוי מחשבתי לצד קושי מוחשי, ובטריגר שנמצא מתחת לפני השטח. השיטה מבקשת לשנות את המחשבה ומכאן שגם את התחושה ואת ההיבטים המעשיים. כמו כן, באמצעות מגוון משימות (שמדי פעם מעלות הילוך) למדים שמסוגלים להתמודד עם אותם הגירויים שמעוררים את האי שקט, כך שבפעם הבאה שניתקל בגירוי כזה או אחר, נמצא בנו אי של שקט!
- NLP– הרעיון של השיטה טמון ביכולת לקודד מחדש את תת המודע ומכאן לייצר שינוי מעשי. ברמה המילולית למשל, במקום לומר "הפעם אני לא אכשל מול ההתמודדות עם האי שקט" (ובכך חבויה בטעות הפקודה "אכשל"), עדיף לומר "אני לומד כיצד להיות שקט ונינוח יותר ויותר". באופן שכזה משפיעים על התגובה לגירויים ואף עשויים למנוע תחושת אי שקט.
- טיפול דינאמי – טיפול רגשי מבוסס שיחות, מתוך מטרה לקשור בין רגשות, מחשבות ומעשים ולייצר הכרה בין סיבה ותוצאה. יש לקחת בחשבון שמדובר בטיפול ארוך טווח.
- מיינדפולנס – התייחסות מודעת ולא שיפוטית למה שקורה כאן ועכשיו. שיטה זו מסייעת להתמודד מול דפוסים קוגניטיביים והתנהגותיים שמייצרים מתח ואי שקט. במקביל, השיטה מאפשרת לבחון תהליכים נפשיים ובו זמנית לזהות תגובות אוטומטיות, כך שזוכים להכניס הרבה יותר גמישות לחיי היום יום, זוכים להתמודד כראוי עם גורמים שמעוררים אי שקט בדרך מתונה ויותר בריאה.