ביטחון עצמי

ביטחון עצמי - כל מה שצריך לדעת

ביטחון עצמי הוא האופן בו אנו רואים את עצמנו, את היכולות והכישורים שלנו. המשמעות של ביטחון עצמי היא לקבל ולבטוח בעצמנו, כמו גם לחוות שליטה בחיינו. מידת הביטחון העצמי שלנו תשפיע על היכולת שלנו להציב לעצמנו מטרות ראליות, לדבר עם אחרים באסרטיביות ולהתנהל בצורה נינוחה אל מול ביקורת וציניות. אך מעבר לכל אלו, ביטחון עצמי זה להכיר היטב את החוזקות והחולשות שלנו ולראות את עצמנו כבר עכשיו כשלמים, מבלי לצפות מעצמנו להיות (אי פעם) מושלמים.

ביטחון עצמי נמוך, או דימוי עצמי נמוך, זה להיות תקועים במרוץ אינסופי של השוואות בינינו לאחרים וניסיון מתיש להוכיח לעצמנו ולכולם שאנחנו מספיק טובים. נקודת הפתיחה של המרוץ הזה היא האמונה שאנחנו פשוט לא מספיק טובים כפי שאנחנו, שאנחנו זקוקים לתיקון דימוי שמוביל למגוון בעיות שרשרת, כגון חרדות, דיכאון, הפרעות אכילה, קושי בהגשמה עצמית ועוד.
ביטחון עצמי אינו בהכרח נפגע תוצאה מאירועי היום יום, אלא הרבה פעמים הוא יושב על חוויות ילדות או על חוויות מתקופת גיל ההתבגרות. במקביל, הביטחון העצמי מושפע מאופי ההתנהלות מעמידה מול אתגרים. אי לכך ככול שצולחים יותר אתגרים, כך הביטחון העצמי גדל בעוד ס"מ (או שניים).

הגורמים שעומדים מאחורי ביטחון עצמי

מעניין לחשוב על ביטחון עצמי בדרך הבאה: כאשר נולדנו לעולם הזה, לא היו לנו שום בעיות של ביטחון עצמי נמוך או דימוי עצמי נמוך. כילדים, עד שלב מסוים, היינו חופשיים לחלוטין להיות מי שאנחנו. יכולנו להשתטות מול כולם, להגיד כל מה שרצינו, לבטא את הרגשות שלנו, החוזקות והחולשות שלנו. מההשקפה הזאת אפשר להגיד שביטחון עצמי הוא לא משהו שאנחנו צריכים להשיג או ליצור אלא נולדנו איתו וכעת עלינו לחשוף אותו מחדש. מה קרה שעלינו לחשוף אותו? מה מסתיר אותו? התשובה היא מחשבות ואמונות שליליות, ונרחיב על כך בהמשך.
כאשר עומדים לטפל בביטחון עצמי יש לראות זאת בראש ובראשונה כתהליך של שחרור מאמונות מגבילות 3 גורמים משלימים: התייחסות מחשבות האוטומטיות, לאמונות המגבילות ולהתנהלות מול אתגרים.

הסיבות שמאחורי ביטחון עצמי נמוך

לרוב, ביטחון עצמי אינו באמת קשור לרמת הכישורים והיכולות שלנו. אין כל רע בלצמוח ולשאוף להשתפר בכל תחום, אבל אם נחכה להיות הכי מוכשרים, יפים וחכמים כדי לחוש ביטחון עצמי, יהיה זה מסע מתיש שכנראה לא יפתור את שורש העניין. הסיבות שמאחורי ביטחון עצמי נמוך הן לרוב סיבות פנימיות. זו תפיסה של "אני אדם פגום שזקוק לתיקון". טעות בסיסית הנרכשת מסביבה המעודדת תחרות והישגיות ומושפעת מאינטרסים כלכליים של חברות ענק. אנו תופסים את עצמנו כחפצים האמורים לתפקד בצורה מסוימת מאוד, אחרת אנחנו פגומים. תפיסה פונקציונלית. עלינו לתקן את ה"פגמים" שבנו לפני שנוכל להעריך ולהאמין בעצמנו (והפרסומות משדרות את המסר: "לי יש בדיוק את המוצר הקוסמטי, הטלפון והג'ינס שיתקנו אותך פיקס":).
ביטחון עצמי נמוך יכול לתקוף כל אחד מאתנו. גם אם אנחנו מנהלים של עסק מצליח, אנו עשויים לחוש חוסר ביטחון במערכת יחסים, גם אם אנחנו אהובים על קבוצה גדולה של חברים אנו עשויים לחוש ביטחון עצמי נמוך מול המשפחה וכדומה. אמרנו שהסיבה המהותית מול חוסר ביטחון היא אמונות שליליות. שנרחיב? אז כאמור לכולנו יש ביטחון עצמי ודימוי עצמי גבוה כשאנו מתחילים את חיינו וכך אנו מתנהלים עד שאנו חווים חוויה שמשנה את כללי המשחק מבחינתנו. בד"כ זה קורה בילדות המוקדמת. מישהו אומר משהו, או משהו קורה שמסמן לנו שאנחנו פשוט לא מספיק. לא מספיק חכמים, לא מספיק יפים, לא מספיק גבוהים, לא מספיק טובים, לא מספיק חזקים, לא מספיק כשרוניים וכו'. החברה מלמדת אותנו שלהגיע להישגים מצוינים מבחינה התפתחותית, אסטטית, וכו' – משמעותה שאנחנו מספיק טובים כבני אדם. מכיוון שזה קורה בשלב בו עדיין לא פיתחנו חשיבה ביקורתית, אנו מקבלים את המחשבה הזאת כאמת מוחלטת והופכים אותה לזהות שלנו. מעתה האמונה הזאת, שנקראת אמונת יסוד, מנהלת את חיינו ברמה כזו או אחרת. מעבר לכך האופן שבו אנו מנהלים את חיינו, חושבים ומתנהלים ביומיום יגרום לנו לשיפור הביטחון העצמי או לפגיעה בו.

טיפול בדימוי עצמי

עלינו להחליף את הרעיון "אני פגום וזקוק לתיקון" ל "אני כבר עכשיו שלם וממשיך לצמוח ולפרוח".
עלינו לשקול שאנו שלמים כפי שאנחנו, שאנו נפלאים ונהדרים גם עם התכונות הפחות רצויות ועם מה שלא השגנו עד עתה. שאנו שלמים גם אם לעולם לא נשיג שום דבר נוסף בעתיד, שאנו שלמים, נפלאים בדיוק ככה, כולל כל הפצעים שלנו, הטראומות, המגבלות והחולשות שלנו. כולל כל המעשים הרעים שעשינו בעבר ואי פעם נעשה. עלינו להבין שאנו פלא ייחודי שלעולם לא יחזור על עצמו.

עלינו להבין שאנו בני אדם, לא חפצים. שום דבר בעולם לא יתקן אותנו, כי איננו זקוקים לתיקון. כל שאנו צריכים זו ההכרה בכך שאיננו זקוקים לתיקון. דווקא אז, ביטחון עצמי גבוה הולך ומציף אותנו בטבעיות מענגת. אנחנו משתחררים לפרוח בחיים ואנשים הצופים בנו מהצד יראו אותנו משיגים דברים ובולעים את החיים יותר מאי פעם. דווקא כשאנו כבר לא "זקוקים" לכך אלא נהנים לרקוד ולחגוג את החיים כאנשים שלמים. זה הכל הפוך על הפוך.

עלינו לקבל שלעולם לא נהיה מושלמים, כי זה לא בתוך עולם המושגים האמיתי של היותנו אנושיים. המרדף לשלמות תמיד יהיה מלווה בסבל שאורב בצללים, גם ברגעים הכביכול טובים, מכיוון שהצד השני של המטבע הוא אכזבה ותסכול כאשר אותו גורם חיצוני שאפשר לנו ביטחון עצמי הולך ונעלם. על הביטחון העצמי להיות כמה שיותר מונע מבפנים מתוך בחירה וניטרול אמונות מגבילות, נקודה. עם כמה שפחות תלות בהישגים, ציונים, מראה חיצוני וכו'.

טיפול בביטחון עצמי - לא מה שחשבתם

אנשים רבים עוברים טיפול בטחון עצמי ומצפים להיפטר מהעצמי הישן שלהם.
הם באים מנקודת מבט שהטיפול יתקן אותם ובכך הם בעצם אומרים "אני מקולקל עכשיו אבל אהיה מתוקן אח"כ". בגישה זו מה שעלול לקרות הוא שההיטחון העצמי שלהם אומנם יעלה באופן זמני והטיפול יעניק להם כמה רגעים של חזה מנופח אך כאשר החיים יתנהלו באופן מעט מאיים, הם יחוו את התגובה הישנה האוטומטית פועלת דרכם ויתמלאו באכזבה, תסכול, כעס ואשמה. הם יחשבו "למה העצמי הישן והמביך הזה עדיין כאן?! חשבתי שנפטרתי ממנו!". הדבר דומה להורים שמנסים לשנות את הילד הביישן שלהם ע"י כך שיכעסו על היותו ביישן ויתנכרו לו. הדבר מן הסתם רק ייצר את התוצאה ההפוכה. דווקא החיבוק, החמלה, האפשור, האישור והקבלה של הילד בדיוק כפי שהוא יעודד את הילד באופן טבעי לצמיחה וטרנספורמציה טבעית.

ביטחון עצמי זה לדעת לקבל את עצמנו כשלם

מחקרים בנושא יחסים בינאישיים מצאו שהמפתח לזוגיות טובה היא לאפשר לאחר להיות בדיוק כפי שהוא ולקבל אותו כך, כשלם. נמצא שדווקא אז נוצרים הסיכויים הגבוהים ביותר שבני הזוג יחוללו מיוזמתם פעולות ושינויים המעודדים הרמוניה במערכת היחסים באופן טבעי.

באותה מידה אנחנו למעשה במערכת זוגית עם עצמנו ועיקרון זה פועל בצורה זהה.

אבל כיצד מעלים את הביטחון העצמי כאשר כל כך הרבה שנים "התאמנו" בביטחון עצמי נמוך? כיצד נוכל לראות את עצמנו דרך קבלה וחמלה וכיצד ניתן לעצמנו את האישור להיות בדיוק כפי שאנחנו לפני שאנו צומחים הלאה? ובכן, עלינו להתאמן על כך! קבלה, אפשור, אישור – הם כולם ערכים שניתן להתאמן עליהם בחדר הכושר של האימון האישי. כל דבר שאנו מתאמנים עליו – אנו מתחזקים בו. הערכה, אפשור ואישור הן גישות, דרכי חשיבה והתנהגות שמובילות לביטחון עצמי. עלינו לפרק את הגישות האלו למציאות שלהן, לראות מה הן אומרות ברמת החשיבה, שפת הגוף, האופן שבו אנו מדברים עם עצמנו ועם אחרים. עלינו לראות זאת כעיני רוחנו ולהתאמן על כך בשטח. עלינו להתאמן על לאשר לעצמנו להיות מסורבלים, מבולבלים, קטנים, חלשים, חסרי אונים ובלתי מושלמים בעליל כאשר אנו חשים כך בצורה פרדוקסלית זוהי תחילתו של ביטחון עצמי משופר.

ביטחון עצמי אמתי זה לדעת לקבל את עצמנו גם כשאנחנו במקום פגיע – גם כשאנחנו לא במצב האידאלי שלנו.
ביטחון עצמי אמתי זה לקבל את עצמנו בכול מצב, כך שגם אם חשים חסרי אנרגיה או לא יעילים, יש להשלים עם המצב שאנחנו מי שאנחנו, ואנחנו בין היתר גם חולשה וכעס.

הרעיון הבסיסי של פיתוח ביטחון עצמי זה לדעת להכיל גם את החלקים הפחות מוצלחים, ובכולנו קיימים חלקים כאלו. אם רק נדע לאהוב גם את החלקים האלו, פתאום הכול נהיה בסדר. אם רק נגיע למקום השלם עם עצמנו נגלה שגם אם עברנו סיטואציה לא נעימה, אבל אנחנו כן שלמים ולא ביקורתיים, הרי שמדובר בהישג גדול.

מהות ההצלחה שמאחורי חיזוק הביטחון העצמי

אז כיצד עושים זאת? איך לפתח ביטחון עצמי שימשיך ללוות לאורך שנים, כזה שיגבה אותנו גם אם יתפסו אותנו לא מוכנים? ובכן ציינו שיש לטפל בכמה מוקדים במקביל, ופה נחדד שכל תת טיפול (טיפול באמונות ומחשבות, התייחסות לרגשות והענקת כלים להתמודד מול שלל אתגרים) מצריך פעולה בכמה מישורים משלימים – מדובר בטיפול רב ממדי.

בידוד משתנים ויכולת לדמיין הצלחה

שנרחיב? יש להבין אלו סיבות הובילו למגוון אמונות שליליות שנוגעות לאותו ביטחון עצמי ירוד ויש להבין כיצד מתנתקים מהן, כאשר הרבה פעמים קיים קושי גדול לאמץ אמונה חיובית במקום אמונה שלילית, פשוט כי אבדנו את היכולת לדמיין את עצמנו לצד מחשבות אחרות ויותר חיוביות, ואף לעיתים קיימים מניעים נסתרים ולא מודעים שגורמים להחזיק באותן מחשבות מפילות. מכאן שלעיתים רק צריך להניח את האצבע על הגורם שמוביל לאותה אמונה שלילית, וזאת כדי להצליח להשתחרר ממנה.

איך לפתח ביטחון עצמי? מנקודת המבט של אהבה עצמית?

יש הקבלה בין ביטחון עצמי לאהבה עצמית מלאה. כיצד אם כן לומדים לאהוב את עצמנו בצורה שלמה? ובכן אפשר לקחת מישהו שאוהבים, למשל את חיית המחמד שלנו, ואת התחושה הזו להקרין על אותו חלק שקיים בנו ושאנחנו מגדירים כפחות מוצלח. כיצד זה עובד? ובכן רבים מהאנשים שלא מצליחים לאהוב את עצמם יכולים ללא כל בעיה לאהוב למשל את חיית המחמד שלהם, או תינוק או אדם אחר שגם הוא אינו מושלם. מדוע קל להם להקרין המון אהבה וקבלה לתינוק או לחתול שלהם למשל אבל לא לעצמם? הרי גם את החתול אפשר לשפוט שהוא שמן או רזה מדי, עם צבעי פרווה שאינם משתלבים או שהוא לא חכם במיוחד. כל אלו אינם מפריעים לאהבה שחשים כלפיהם. מקבלים אותם עם כל ה"חולשות" וה"חסרונות" שלהם. האם זה כל-כך מוזר לחשוב על לקבל את עצמנו באותה צורה? הרי הקושי נוצר בגלל הציפיות בלבד. אנו מצפים יכולות ותכונות מסוימות מעצמנו ופשוט לא מוכנים לקבל את עצמנו עד שנשיג אותן.
בדיוק באותה פשטות שאנו אוהבים את החתול, הכלב או התינוק, יש לאהוב גם את החלק הפחות מוצלח שקיים בנו. יש "להקרין" את תחושת האהבה שחשים כלפי הכלב על החלק שמבקשים לחזק. אם רק נעשה כך, נחוש הרבה יותר שלמים – נחוש הרבה יותר ביטחון, וזהו ערך רב חשיבות עבור כל אספקט בחיים.

איך להעלות את הביטחון? לא מאפשרים לסביבה לערער אותנו!

אז כן, בפעם הבאה שאתם שואלים את עצמכם איך להעלות את הביטחון העצמי? תזכרו שהרעיון הוא להבין שזה בסדר לא להיות בטוח, לא להיות מושלם. אין לפחד מכך, אלא מומלץ לקבל זאת באהבה. ברגע שאנחנו נהיה ממוקדים ושלמים עם כך, הסביבה החיצונית פחות תצליח לערער אותנו ואף נגיע למגוון סיטואציות מאיימות לצד בטחון עצמי הרבה יותר גבוה.

איך להעלות ביטחון עצמי

יום בעידן האינסטנט אנשים מבקשים פתרונות מהירים גם עבור כל מה שנוגע לפיתוח הביטחון העצמי וגם העלאת ביטחון עצמי. נעצור לציין שלא כל אחד סובל מאותה רמה של חוסר ביטחון עצמי, ועל כן אם פשוט מבקשים להשיג כלי חיזוק, ולו לקראת משימה מאתגרת בעבודה, מוטב להכיר שקיימים כמה "כלים ביתיים" שכל אחד יכול לנסות בעצמו. אז אם גם אתם שואלים את עצמכם איך להעלות ביטחון עצמי? קבלו מספר טיפים, אך מראש נציין שאין מדובר במענה מלא: 

  • רשימה של הצלחות – אחת מהשיטות היא לרשום במשך שבועיים ברציפות 3 הצלחות יומיות. אין צורך לחפש הצלחה גדולה, אלא גם אם הצלחתם להגיש את העבודה בזמן או רק אם הצחקתם את הילד שלכם, בהחלט מדובר בהישג שראוי להכניס לרשימה. הרעיון הוא לתת דגש על דברים חיוביים.
  • התמודדות מול קשיים – עוד דרך היא לקחת קשיים וכישלונות ולהגדיר אותם כמדרגה לקראת עתיד טוב יותר, כאתגרים שרק מחכים לתגובה נכונה. כך למשל אם סיימתם מערכת יחסים שלא צלחה, תמצאו אלו דברים חיוביים אתם יכולים לקחת ממנה לטובת מערכת היחסים הבאה. הסתכלו עליה כעל מדרגה בדרך לאהבה שכן תישאר.
  • תרגול דיבור חיובי – חשוב לבחור במילים חיוביות ולנסות להביט על הדברים מזווית מאירה. שנדגים? גם אם היה לי יום לא טוב, אמרו מחר יתחיל יום חדש. גם אם מישהו כעס עלינו, תזכרו שיש אנשים שאוהבים אותנו. גם אם נכשלנו במבחן, תאמרו אני אמצא דרך לתקן את המצב. גם אם לא מאמינים בכם, תכירו בהישגים אחרים שקרו בזכותכם וכדומה.
  • שינוי חיובי של הרגלים – מומלץ לשנות הרגלים קטנים ולהפוך אותם ליותר חיוביים. זה יכול להיות מעבר לשתיית כוס מים בבוקר לפני ששותים קפה, לצאת בכל יום להליכה קצרה, לקרוא ספר במקום לראות עוד פרק וכדומה. ברגע שמצליחים לשבור הרגלים ולהטיב את השגרה, למדים על יכולת ועוצמה, ואלו כידוע בונים ביטחון עצמי.

דרכים לטיפול בביטחון העצמי

מי שמחפש לשפר את אותו ביטחון עצמי יימצא שקיימות לא מעט גישות ולא מעט טיפולים, וכפי שכבר הבהרנו אין נוסחה אחת שאם הולכים לפיה זוכים לטפל בבעיה באופן עמוק ושורשי, באופן שמבטיח שיפור משמעותי שיחזיק מעמד ללא כל נפילה. עם זאת, כן ניתן לומר בכנות שביטחון עצמי בהחלט ניתן לשפר, ופה נציג שלוש שיטות משמעותיות ומשלימות: שיטת CBT, שיטת EFT ושיטת.NLT

טיפול CBTטיפול CBT היא שיטה שמושתתת על אימון קוגניטיבי התנהגותי, שיטה שבין היתר מסייעת להעלות את הביטחון העצמי ואף מאפשרת לבנות חוסן נפשי. השיטה מושתתת על שיחות בהן למדים ומתרגלים טכניקות שמסייעות לשלוט על המחשבה ועל הלחץ הנפשי. הרעיון מאחורי השיטה הוא פשוט ביותר, להטמיע את ההבנה שלא האירועים שאנו עוברים מעצבים אותנו, אלא הפרשנות האישית, ועל המשמעות הזו נעשית עבודה, כך שבסופו של תהליך תתגבש במקום התגובה הישנה והמגבילה תגובה חיובית ומעצימה.

שיטת EFT –  שיטת EFT היא עוד שיטה יחסית מהירה ושנחשבת יעילה עבור טיפול בביטחון עצמי ירוד היא שיטת EFT. שיטה זו משלבת בין רכיב פסיכולוגי לבין הרפואה הסינית מסורתית. שיטת EFT מפרקת את הנושא הבעייתי, כך שהיא מבינה מה יושב מאחורי הביטחון העצמי הירוד ובאותם מרכיבים יש לטפל לצד הנחיה מקצועית ולצד "דיקור" ללא מחטים (באמצעות קצות האצבעות) ב9 נקודות מפתח.

שיטת NLP – אין ספק שביטחון עצמי מורכב משורה של הצלחות אישיות ופה שיטת NLP מקבלת מקום חשוב. השיטה מורכבת ממגוון טכניקות.
בשונה מ CBT שעובדת יותר על המודע, שיטת NLP עוסקת בתכנות תת המודע להצלחה. השיטה מורכבת מתרגילי דמיון מודרך, יצירת עוגנים תחושתיים – רגשיים ושינוי האופן שבו גירויים מסוימים מקודדים בתת המודע. יותר מהכל, האופן בו נשתמש ב NLP הוא בבחירת המילים המשמשות אותנו בדיאלוג הפנימי והחיצוני שלנו. לבחירת המילים שלנו יש השפעה אדירה על תת המודע. לשנות את המילים משמעו לשנות את המחשבות. לשנות את המחשבות משמעו לשנות את הרגש – ובסופו של דבר איכות החיים היא ביחס ישר לאיך שאנו מרגישים לאורך היום.

מאבחנים ומטפלים בביטחון עצמי ירוד

אם נסכם את דרכי הפעולה, נציין שחשוב לזהות את האמונות הפרטיות ואת הגורמים המעקבים של כל מטופל – את הקשיים שעליהם יושבים הגורמים המעכבים, ומנקודה זו רצוי להתחיל לעבוד עם השיטות אימוניות, כאשר מאמן מקצועי יידע לתעדף איזו שיטה יותר נכונה ורצויה עבור כל אחד. 

ביטחון עצמי - סיכום

לסיכום נציין שביטחון עצמי אמתי נוגע לשינוי תפיסתי במהות האישיות שלנו. אף אחד אינו מושלם וכך גם אתם. ברגע שנקבל זאת ונלמד לאהוב את עצמנו על סך חלקינו, גם סיטואציה שבמקרה רגיל עשויה להוביל לשבירה, תתקבל בהבנה – הביטחון העצמי לא ייפגע. מכאן שיש לתרגל וללמוד שיטות להגברת הביטחון העצמי ובמקביל יש להבין שאף פעם אין 100% הצלחה, אלא שיפור השליטה בתגובה ובהתייחסות שלנו לעצמנו ולמציאות רגע ברגע – בחירה כיצד לקבל ולפרש את ההתרחשויות השונות בחיינו. בהצלחה! 

הרשמו עכשיו לשיחת ייעוץ ללא תשלום!
עמית בן דוד