איך מתמודדים עם לחץ וסטרס?
לחץ נפשי מתאר מצב של נפש בלתי מאוזנת, וזאת כתגובה לאירוע מסוים או למכלול של אירועים. כיום רבים מהאנשים סובלים מכך, אם בשל נסיבות אישיות ואם בשל התרומה של העידן הנוכחי. אנשים שסובלים מכך מעידים על שלל תגובות פיזיות וכמובן שגם על תחושה מעיקה שמגיעה לצד שלל תופעות לוואי (כגון קשיי שינה, מועקה בחזה, חרדה, דימוי עצמי נמוך, פתיל קצר, חוסר ריכוז, הימנעות מאחריות, כאבי שרירים, כאבי ראש וכדומה), ועל כן טוב להבין בהקדם מה ניתן לעשות כדי לצאת מהתחושה הקשה, ופה נקדים ונאמר שבהחלט יש לא מעט דרכי התמודדות אפקטיביות!
בין אם סובלים מסטרס במערכת יחסים, מסטרס במקום העבודה, ובין אם סובלים מסטרס לפני החתונה, טוב לדעת שהכוח לשנות את המצב נמצא בידיים שלכם.
מה אם כן ניתן לעשות – אלו דרכי התמודדות עם לחץ נפשי קיימות?
ראשית נתחיל עם דרכי הימנעות מלחץ נפשי!
הימנעות מלחץ נפשי
יש לא מעט מהלכים שאנחנו יודעים שאם רק נבחר בהם, הם יובילו ללחץ נפשי, ואנחנו עדיין בוחרים באותו נתיב. מכאן שיש לפעול באופן מושכל ומתוך היכרות אישית עם עצמנו. כך למשל אין לקחת עוד עבודה אם מראש יודעים שנקרוס. אין להסכים לעבוד בשעות הערב, אם יודעים שמדובר בזמן מנוחה חשוב וכדומה. כמו כן, מעבר להימנעות ממעשים, יש שורה של דברים שכן רצוי לעשות. במה מדובר? עברו על הרשימה הבאה:
סיוע אישי בעת התמודדות עם לחץ נפשי
מי שמרגיש לחץ בחייו, מוטב שיקפיד על כמה דברים יחסית פשוטים:
- לשלב פעילות גופנית
- להיפגש עם חברים
- לשלב כמה שיותר אירועים מהנים (חופשות וכדומה)
- להקפיד על שעות שינה
- לאכול בריא
- ללמוד מדיטציה, דמיון מודרך, יוגה וכדומה (לנסות מספר שיטות ולהרגיש למה מתחברים)
מקרה לדוגמה - לחץ נפשי בעבודה ודרכי התמודדות
מקום העבודה לא פעם מהווה מקור לתחושת לחץ וסטרס, ואף במיוחד בעידן המודרני. מה עומד מאחורי כך? אלו יכולות להיות דרישות מוגזמות, בוס פוגעני, דדליינים לא הגיוניים, דרישות לא הגיוניות, תחרות מול קולגות וכדומה. מכאן שאם מקום העבודה מוביל להזעה, דפיקות לב מואצות, תחושה של גוש בגרון, בעיות שינה, מחשבות חזרתיות, בהלה לא הגיונית, תחושת תשישות וכדומה, יש לקטוע את ההתנהלות – לעשות מעשה!
כאן ניתן למצוא אנשים שמתוך מטרה להתמודד, בוחרים להימנע – לברוח מהבעיה. הם עשויים לקחת חופשה ארוכה, להוריד שעות עבודה וכדומה, ואף יש אנשים שבוחרים לעבור לקשב סלקטיבי ולהדחיק את המצב. שתי הדרכים אינן אידאליות, ועל כן מומלץ ללמוד כיצד כן ניתן לטפל לבד (או באמצעות תמיכה מקצועית) בתחושת סטרס שנוצרת במקום העבודה.
להלן 3 המלצות:
מה עושים עם לחץ? מתמודדים עם חוסר וודאות!
אם נבקש להצביע על מכנה משותף אחד שנוגע לתחושת לחץ, נציין שחוסר וודאות מאוד משמעותי. אנשים לא יודעים אם הם יעמדו במשימה שקיבלו בעבודה. אנשים לא יודעים אם אחרי הריב הזוגיות תימשך. אנשים לא יודעים כיצד יראו החיים המשותפים לאחר שההתרגשות מהחתונה תחלוף. אנשים לא יודעים מתי הם יחזרו לקו הבריאות וכדומה.
כיצד אם כן מתמודדים עם חוסר וודאות?
משחררים אחיזה בתוצאה ובמקביל עושים את הטוב ביותר!
יש להבין שחוסר וודאות הינו חלק אינטגרלי מהחיים. תמיד עשוי לצוץ משתנה שיערער את המציאות שאליה רגילים. מה עושים עם הידיעה הזו? פשוט משחררים אחיזה, אם כי רק לאחר שעשינו את הטוב ביותר שלנו. יש להבין מה אינו תלוי בנו, ועל כן אין זה יעזור אם נילחץ. מעבר לכך, אם נילחץ רק ניפגע בביצועים ובסיכויים. הרעיון הוא לשחרר אחיזה
בתוצאה, לצד השקעה אישית. אם רק נתמיד בכך נתמוך בהשגת המטרה, וזאת כי זוכים לפעול בצורה יותר מושכלת ונטולת הסחות.
מה עושים עם לחץ? מחזקים את הביטחון העצמי!
הרבה פעמים אנשים לחוצים כיוון שחוששים להיכשל. רבים חושבים שאם יכשלו בעבודה או במערכת יחסים, אנשים שמכירים אותם יראו בהם כישלון. מכאן שאם נחזק את הביטחון העצמי, פחות נתייחס לרמת הערכה שמקבלים מהסביבה, ואף אנחנו לא נשפוט את עצמנו בהתאם להישגים אישיים.
הרעיון הוא לחזק את המקום הפנימי, כך שלא נפחד להעז להשיג דברים טובים, ואם ניכשל בדרך, רק נלמד מהמקרה, אך לא נילחץ. מעבר לכך, חיזוק הביטחון העצמי מוביל לוודאות שבסוף כן נסתדר. מכאן שאותה תחושה פנימית מסייעת לגדול ממשברים ולפסוע לעבר ההצלחה הבאה.
מה עושים עם לחץ? אל תמהרו לקבוע מה טוב ומה רע!
בעוד שבמישור ההתנהגותי לטוב ורע יש גבולות ברורים, במבחן התוצאה הם פחות וודאיים. כך למשל אם עומדים בפני ראיון עבודה למשרת נחשקת, ברור שנהיה לחוצים. עם זאת, יש להבין שגם אם לא נתקבל, אין זה בהכרח רע, וזאת כי אין לדעת איזו דלת ההפסד הנוכחי פותח עבורנו. יכול להיות שהיינו אומללים בעבודה ושבמקביל מחכה לנו עבודה מדהימה. הרעיון הוא תמיד לבחון איזו הזדמנות הכישלון הנוכחי מייצר, וזה נכון באופן גורף. אם לגבי משרה נחשקת ואם לגבי שיברון לב.
מבקשים לנסות לתרגל?
מוזמנים לעצור להציף מקרים שחשבתם בעבר שהם נוראיים, אך בסוף הובילו למשהו טוב. כך למשל ייתכן שלא התקבלתם ליחידה שרציתם, אך בזו שכן שירתם הכרתם את בן/ת הזוג. אותו הדבר מומלץ לעשות גם מבחינת תרחישים עתידיים. תחשבו על מצב אמתי שעשוי להתרחש (למשל איבוד עבודה) ותחשבו איזה טוב יכול לצאת מזה. זה יכול להיות שינוי תעסוקתי רצוי שעד כה לא היה לכם אומץ לנסות, זה יכול להיות זמן איכות עם בן/ת הזוג וכדומה.
טיפול מקצועי
לצד שיטות טיפול אישיות, גם קיימות שיטות יותר מקצועיות שחווים לצד מאמן מקצועי. ראשית נקדים ונאמר שטיפול אפקטיבי מתחיל מהמודעות למצב ומהרצון של האדם לחזור למקום יותר רגוע ובריא. מכאן שליווי מקצועי לא פעם חיוני. אם כדי לאתר את אותם אלמנטים שמייצרים את תחושת הלחץ, ואם כדי להציע דרכי ההתמודדות, וזאת כמובן בהתאם לאפיון של רמת שיתוף הפעולה מצד המטופל, האופי של האדם וכמובן שגם יש חשיבות לסוג הקושי שעמו מתמודדים.
מוזמנים להכיר שתי שיטות טיפול יעילות:
טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי משלב בין שני המישורים. הרעיון הוא לקשר באופן שונה ממה שרגילים בין הגורם המלחיץ, לבין המחשבה והתגובה, וזאת כי יש קשר ישיר בין שלושתם. הגישה של שיטת CBT אומרת שניתן לשלוט במחשבות, כך שאם נצליח לפרש את הסיטואציה באופן יותר רגוע ומתון, כך גם התגובה תהיה פחות הרסנית, ומנגד יותר פרופורציונאלית. מדובר בטיפול יחסית קצר שמעניק כלי התמודדות חשובים באופן גורף לחיים, ולא רק עבור התמודדות עם מצבי לחץ.
טיפול NLP – שיטה זו גם כן מובילה לשינוי מידי בדפוסי המחשבה וההתנהגות. כאן עוצרים להבין מהם הגורמים המלחיצים, מנתקים את ההשפעה שלהם ומכוונים מחדש את התת מודע, וזאת לצד הכרת הפוטנציאל שגלום בנו. הרעיון הוא לרתום את התת מודע לטובת קידום מטרות אישיות, כולל חיזוק הביטחון העצמי.
הכוח בידיים שלנו
לסיכום נציין שלחץ נפשי מאוד נפוץ, אך בסופו של יום זהו מצב שאת חלקו או רובו אנו מזינים בעצמנו, ולו באופן בלתי מודע. מכאן שאם רק רוצים ניתן להסיר חלק גדול משכבת הלחץ ולפעול ממקום יותר רגוע, מחובר ושקול. חשוב להבין שאנחנו רואים את העולם מתוך משקפיים סובייקטיביות, ועל כן לפרשנות האישית ולמחשבות האישיות יש מקום משמעותי באופן שבו נמנעים או מתמודדים עם לחץ, כאשר אין זה כלל משנה אם מדובר בלחץ בעבודה או במערכת היחסים. חשוב לזכור שהכוח בידיים שלנו, רק צריך לדעת כיצד לנתב אותו. בהצלחה!