עצבנות
מה עובר לכם בראש כשאתם קוראים את צמד המילים "עצבנות יתר"? אולי תמונה של אדם עצבני שאתם מכירים? או אולי אתם תוהים האם גם אתם משתלבים עם ההגדרה, במיוחד לאחר הבוקר הקשה שעברתם עם הילדים?
ובכן לא כל תחושת עצבים נחשבת כעצבנות יתר. במה אם כן מדובר, ממה זה נובע, מה ניתן לעשות בנידון ומדוע מדובר בסימפטום כה בעייתי? ניגשנו לבחון את התחום!
מהי עצבנות יתר?
תרחיש של עצבנות יתר מתאר מצב של חוסר שקט פנימי.
מדובר במצב שבא לידי ביטוי בהתפרצויות בלתי נשלטות, באי שקט פנימי, באימפולסיביות, בחוסר שיקול דעת, בחוסר סבלנות ולעיתים גם משולבת אלימות מילולית ואף אלימות פיזית.
פה יש לקחת בחשבון שלא רק הסביבה המידית סובלת מההתנהלות של אותו אדם, אלא גם הוא בעצמו היה מעדיף להתנהל בצורה יותר מתונה ונעימה. העובדה שהוא מרבה להרים את הקול ולהיות בעל "פתיל קצר" מובילה גם אותו לאי נוחות.
תופעות לוואי של עצבנות יתר
מעבר לנאמר, יש לקחת בחשבון שבעת עצבים גם הגוף נמצא במצב של מתקפה – אנשים שסובלים מעצבנות יתר מבלי לטפל בכך עשויים לסבול מהתסמינים הבאים:
- מתח בשרירים
- בעיות לב
- סכרת
- לחץ דם וכדומה
גורמים לעצבנות יתר
אנשים שסובלים מעצבנות יתר מגיעים לידי מכך משלל סיבות. מאוד ייתכן שמאחורי התופעה עומדת בעיה נפשית מהסוג הבא:
- לחץ נפשי
- דיכאון
- כאב כרוני
- תחושת מירמור
- עומס של משימות בעבודה (או בבית) שמוביל לתחושת תסכול וכדומה
מעבר לנאמר, יש לקחת בחשבון שלעיתים עצבנות יתר נובעת בשל קונפליקט פנימי, או בשל תחושת קושי אחרת שנמצאת מתחת לפני השטח. למשל הקושי לאזן בין מגוון אירועים שמתמודדים מולם. הרעיון הוא שכל עוד סובלים מבעיה נפשית באופן ממושך וללא טיפול, פשוט יוצאים מאיזון, כך שעשויים להגיע למצב של עצבנות יתר. מכאן שדיכאון ממושך, לחץ נפשי, פחד קיומי, דיסתימיה, עומס רגשי וכדומה, עשויים להוביל לתופעת לוואי שהיא בעיה נפשית בפני עצמה – עצבנות יתר.
האם מדובר ב"טיפוס עצבני" או ביותר מכך?
לצד מה שנאמר, יש לקחת בחשבון שלעיתים אנשים עצבניים הם כאלו פשוט בשל הרכב אישיותי. מכאן ממש כפי שיש אנשים שהם אופטימיים מטבעם ויש אנשים שהם אדישים מטבעם, כך יש אנשים שהם יותר עצבניים מטבעם. עם זאת, אנשים שכאלו לא יוגדרו כסובלים מעצבנות יתר, וזאת כי המינון אצלם בא לידי מימוש באופן הרבה יותר נמוך ונוח.
מתי צריכה להידלק נורה אדומה?
לעומת עצבנות שהיא נורמלית וטבעית, ולעומת עצבנות שפשוט מהווה כלי להביע רגשות, יש לשים לב מתי העצבנות דורשת התייחסות.
כשעצבנות יתר הופכת לנדבך מהותי מהחיים, כשעצבנות יתר מפריעה לנהל חיים בריאים, נעימים ומקדמים, כשעצבנות שמה לנו רגל – מרחיקה מאתנו אנשים, פוגעת פיזית ואף מעמיקה את הבעיות הנפשיות שמהן היא ניזונה (לחץ נפשי, דיכאון, דימוי עצמי נמוך וכדומה), הרי שצריכה להידלק נורה אדומה.
עצבנות יתר כבעיה פסיכוסומטית
מצבים פסיכוסומאטיים מבטאים מצוקה רגשית באמצעות ביטויים פיזיים, כגון דרמטיטס אטופית, כאבי גב, תסמונת המעי הרגיש, לחץ דם וכדומה, כאשר גם ביטויים עצבניים עשויים להוות כלי ביטוי. כך למשל ייתכן שאדם יסבול מכאבי ראש תקופים או מעצבנות יתר, וזאת כי ברקע קיימים גורמים נפשיים לא פתורים, ועל כן כאשר עומדים להגיש טיפול חשוב לעצור להבין מה נמצא מתחת לפני השטח, וזאת כי עד שלא נטפל באותו גורם, לא נוכל להעלים את הביטויים שנוגעים לעצבנות יתר.
האם מה שחשים נוגע לעצבנות יתר?
- חושבים שסובלים מעצבנות יתר? תעצרו לבחון האם אתם אלו שמנהלים את הכעס ולא הפוך. תבחנו האם יודעים לאזן את עצמכם לפחות כדי לאפשר לכעס הראשוני להתפוגג. תעצרו לבחון לאלו מקרים קיצוניים הכעס מניע אתכם – תעצרו לבחון עד כמה הכעס פוגע באיכות החיים – מבחינה חברתית, זוגית, במקום העבודה, בהתנהלות מול הילדים וכדומה.
טיפים פשוטים ליישום עבור סיוע ראשוני בעצבנות יתר
מרגישים ששוב עצבנות יתר מנהלת אותכם? מבקשים להחזיר את השליטה אליכם לפני ששוב תצטערו על שכך מגיבים (ופוגעים בסביבה)? מוזמנים לפנות לטיפול מקצועי, אך גם מוזמנים לנסות לתרגל לבד מספר תרגילי הרגעה פשוטים. להלן מספר המלצות:
● תנוחת יוגה – לא בהכרח צריך להירשם לחוג יוגה כדי להרוויח מהסגולות של האימון. תשכבו על הגב, והרימו את הרגליים למעלה בזמן שהישבן צמוד לקיר. תנוחה זו מובילה לשתי פעולות במקביל: מותחת את הגוף ומשקיטה את המחשבות.
● הרפיה – ממש כפי שכדור מעיך מסייע להפיג מתחים, כך גם לחץ קל על השרירים ושחרור איטי עשוי להוביל לתחושת הירגעות רצויה.
● הפסקת נשימה – נשמע מוזר שצריך לקחת זמן כדי לנשום? ובכן רוב זמן אנחנו לא נושמים נכון בטח שלא מודעים לכך. מוזמנים להגדיר 5 דקות קבועות ביום בהן יושבים ללא הסחות דעת ופשוט נושמים, בזמן שמנסים להימנע ממחשבות. כיצד נושמים נכון? קחו שאיפה איטית במשך כ6 שניות, עצרו למשך 2 שניות ושחררו במשך 6 שניות. על הפעולה הזו מומלץ לחזור כ7 פעמים.
● פעילות גופנית – תנסו למצוא זמן לשילוב של פעילות גופנית במהלך היום. פה נציין שאין להשקיע בכך בהכרח הרבה (אם כי בהחלט מומלץ). גם אם רק תקפצו במקום עשויים להרגיש במידי יותר טוב – הפעילות משחררת אנדורפינים שאחראיים על חיזוק התחושה טובה.
● פשוט מסטיק – כאשר אנחנו אוכלים משהו קטן, או אפילו רק לועסים מסטיק, אנחנו משדרים לגוף שלא נשקפת סכנה, כך שהגוף נרגע.
טיפול בעצבנות יתר
כפי שהבהרנו, עצבנות יתר היא בעצם סימפטום לבעיות נפשיות ועל כן חשוב לאתר ולטפל במוקד הבעיה, כך שהעצבנות תחלוף. על מנת לצאת לדרך של החלמה – על מנת להשאיר את תחושת העצבנות שיצאה משליטה מאחור, ראשית יש להודות בקיומה של הבעיה.
במקביל לטיפול בגורם (דיכאון, לחץ נפשי..), גם לומדים כיצד למתן את תגובות – מקבלים כלים שמסייעים לווסת, ולתעל את הכעס, כך ששילוב בין שני המישורים מסייע להשיג חיים יותר איכותיים ונעימים – חיים מקדמים ובריאים.
כיצד אם כן ניתן לסייע? ניתן למצוא תרופה לעצבנות יתר, אך גם ניתן להיעזר בטיפול טבעי לעצבנות יתר. מכאן שניתן לפגוש מגוון שיטות מסייעות. ניתן להיעזר בפסיכותרפיה, ביוגה, בתרגילי נשימות, בשיטת טיפול קוגניטיבי התנהגותי, בשיטת NLP, ברפואה הסינית, בתרפיה בתנועה, בשיטת מיינדפולנס, בטיפולים הבעתיים וכדומה, כאשר לא פעם ההמלצה היא לשלב בין כמה שיטות, בהתאם למאפיינים אישיותיים וחומרת המצב.
שיטות טיפול בעצבנות יתר
מוזמנים להעמיק את הידע לגבי מספר שיטות יעילות להתמודדות עם עצבנות יתר:
- דיקור סיני – מסייע לאזן את האנרגיה ובמקביל לשחרר ולנקות עודף רגשי.
- EFT – שיטה נוספת שמזכירה את הדיקור הסיני. גם כאן מבקשים לפתוח חסימות אנרגטיות, אך במקום שימוש במחטים נעזרים בתפיפות עדינות במיקומים מרכזיים שאחראיים על זרימת האנרגיה (במרידיאניים), וזאת לצד שילוב של משפטים מחזקים.
- מיינדפולנס – שיטה נהדרת עבור מיקוד הקשב והוויסות הרגשי. השיטה גורמת לעצור את השגרה, לקחת הפסקה ופשוט להיות קשובים לכאן ועכשיו, וזאת לצד היכולת לדייק את ההקשבה לסביבה ובו זמנית לסנן גירויים.
- NLP – שיטה זו מתבססת על התפיסה שמילים יוצרות מציאות. הרעיון הוא לבטא מטרות בצורה מחזקת ושעובדת נכון על התת מודע. מכאן שלא נגדיר "אני אפסיק להיות עצבני", אלא נגדיר "אני אצליח להיות רגוע". מעבר לכך, השיטה נעזרת בתרגילי דמיון מודרך שמובילים לתחושה טובה, וכמובן שגם יש התייחסות לפן המעשי. מתמקדים בשפת הגוף ולמדים כיצד להפיק ממנה את המרב.
- טיפולים הבעתיים – כאם ניתן למצוא מגוון שיטות, כך שיש לבחון למה יותר מתחברים. הרעיון הוא להביע את התחושה הקשה ללא מילים. אם דרך דרמה, ריקוד, ציור וכדומה.
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי – הטיפול בוחן מה מוביל לקושי שבא לידי ביטוי בצורה של עצבנות ומשלב ויסות רגשי. ברגע שמבינים מהו הקושי הנפשי שמעורר את תחושת העצבנות, למדים להתמודד מול הגורם בצורה יותר שקולה ולצד דפוסי מחשבה בריאים ומקדמים. שיטה זו נעזרת במתן תתי משימות שמעידות על יכולת והצלחות, כך שאט אט משנים את המחשבה ומכאן שגם את ההתנהלות שבאה לידי ביטוי מעל פני השטח.