אלו התסמינים ללחץ נפשי
חשוב ביותר להיות קשובים לגוף, במיוחד אם הוא משדר מצוקה. חשוב להבין שאין להגיע למצב שבו שמים "פלסטר" (בדמות אלכוהול, הימורים, או קניות) וממשיכים בשגרה, אלא הכרחי להפנים שהגוף שלנו הרבה יותר חכם ממה שנדמה. הוא רושם כל דבר ולא שוכח, וכאשר מדובר במצב מתמשך, שלל תופעות מסוכנות עשויות להשפיע על איכות החיים שלנו. אז מאלו תסמינים אין להתעלם ומהי דרך ההתמודדות הרצויה? לפניכם מידע חשוב בנושא, כי גם אם לא כל אחד סובל מפוביה, חרדה, או מביטחון עצמי נמוך, כולנו בשלב כזה או אחר כן חווים לחץ נפשי.
11 התסמינים ללחץ נפשי
- חורקים שיניים? יש סבירות גבוהה שאתם סובלים מלחץ נפשי. מדובר בביטוי מובהק לתחושת מתח. במקרה זה כמובן שניתן לעטות סד שיניים שיימנע שחיקה, אך יותר טוב לגשת לשורש הבעיה.
- סובלים ממיגרנות באופן תקוף? מיגרנות עשויות להעיד על בעיות פיזיות, אך גם על מתחים נפשיים, במיוחד אם המיגרנה נוטה להופיע בימי חופש.
- מתעוררים מסיוטים? בזמן השינה מאוד רגישים לתחושות כגון מתח, ועל כן שינה טרופה, או סיוטי לילה בהחלט עשויים להעיד על לחץ נפשי.
- סובלים רבות מבעיות עור? אם סובלים הרבה מפריחות, גירודים או אפילו מפסוריאזיס, יש מקום לבחון את מצב הנפש, ולא רק את פני השטח החיצוניים. מדוע? העור הוא כמו דף שמצייר לא מעט ממה שחשים עמוק בפנים.
- סובלים מבטן רגישה? אומרים שזה לא בריא לשמור דברים בבטן, ופה הבטן אכן צועקת כאשר מתחים נפשיים נאגרים. הבטן יכולה "לצעוק" באמצעות עצירות, כאבי בטן, גזים, בחילות ואף באמצעות רגישות מוגברת לסוכר וקמח.
- סובלים מהתקפי לב מדומים? מרגישים כאילו חוטפים התקף לב, כולל תחושת חרדה ודפיקות לב מואצות? הגיע הזמן לעצור את השגרה ולבחון מה אינו מתנהל כשורה.
- חשים בחוסר ריכוז? חוסר ריכוז בהחלט עשוי להעיד על לחץ נפשי.
- בולסים? אכילה מרובה שאינה מאפיינת את ימי השגרה בהחלט עשוי להעיד על לחץ נפשי.
- חשים עייפות רבה ללא סיבה? אתם כבר יודעים את התשובה.
- מפתחים הרגל חזרתי באופן מוגבר? נושכים שפתיים, מקפיצים את הרגל, או מפתחים תיקים בעיניים באופן גובר? הגיע הזמן לבחון האם מדובר בסיבה נפשית.
- הגב שוב כואב? כאבי גב קשים שאינם מגובים בממצאים מוחשיים, בהחלט עשויים להוות ביטוי ללחצים נפשיים.
גורמים חיצוניים ופנימיים שמובילים ללחץ נפשי
לאחר שהבנו מה עשוי להוות תמרור אזהרה, נעבור לציין שהגורמים ללחץ נפשי יכולים להיות חיצוניים ופנימיים. מבחינת סימנים חיצונים, ייתכן ומדובר בלחץ שמגיע מכיוון העבודה, הילדים, בן/ת הזוג, ציפיות ממגוון גורמים וכן הלאה. מבחינת גורמים פנימיים, ייתכן ומדובר בחוסר יכולת להתמודד עם גורמים מלחיצים, כגון מצב ביטחוני, נגיף הקורונה וכדומה. עוד ראוי לציין שלחץ עשוי להיות חיובי, כל עוד הוא מניע לפעול ולהתקדם, אך יש נקודה (נקודה שונה אצל כל אחד מאתנו) שבה הלחץ הופך ממועיל לבעייתי.
מה קורה בגוף כשחשים בסטרס?
בין אם מדובר בסטרס ממקור חיצוני או פנימי, יש לדעת שבעת תחושה ממושכת של סטרס, הגוף מפריש הורמונים שאמורים לסייע להתמודד. מדובר בכמות מוגברת של אדרנלין, סוכר, כולסטרול ושומנים. כל זאת מוביל לכך שחשיפה ממושכת עשויה לפגוע קשות במערכת החיסון ואף להוביל למצב קיצוני של התמוטטות עצבים, מחלות לב, לחץ דם גבוה, חרדה ודיכאון.
חשים בסטרס? יש מה לעשות!
על מנת לזכות בהטבה משמעותית, יש להיעזר באיש מקצוע מתחום הנפש שרק ידע לתת מענה בבעיות של לחץ נפשי, אם כי גם ניתן לעשות מספר פעולות פשוטות ומסייעות. ראשית יש להבין מהו מקור החרדה ולנסות למתן אותו (למשל לנהל שיחה עם הילדים או להוריד מטלות בעבודה), ואף ניתן להוסיף לשגרת היום פעילות ספורטיבית, לשלב תרגילי הרפיה, לקחת הפסקה יזומה בסביבה נעימה וכדומה.
לכל שאלה וייעוץ אני מזמין אתכם ליצור איתי קשר או לחייג 0723920490